Zavedenie rovnakého štandardu organizácie pracoviska, systému auditov a hodnotenia 5S vo všetkých prevádzkach v potravinárskom priemysle.

Agrana je známa ako popredný výrobca a dodávateľ cukru v strednej, východnej a juhovýchodnej Európe s celkovo deviatimi zariadeniami v šiestich krajinách.

Spolupráca medzi spoločnosťou FBE a Agrana začala na Slovensku a postupne pokračovala v dvoch cukrovaroch v Českej republike, jednom cukrovare v Maďarsku a dvoch ďalších cukrovaroch v Rumunsku. Spoločnosť najprv hľadala partnera, ktorý pomôže pri implementácii organizácie pracoviska 5S, neskôr TPM a ďalších Lean Metód a zároveň bude schopný podporovať svoje zariadenia v rôznych krajinách v miestnych jazykoch. Znalosť miestnych jazykov bola nevyhnutná, keďže zariadenia riešili zmenu, ktorú bolo potrebné odkomunikovať všetkým zamestnancom, ale hlavne vysvetliť a ukázať priamo v prevádzke.

Biznis s cukrom je špecifický tým, že rok je rozdelený na dve časti – čas venovaný spracovaniu repy a čas venovaný údržbe. Toto špecifikum bolo potrebné zahrnúť do plánu realizácie, ktorý bol vyrobený na mieru podľa potrieb a možností jednotlivých zariadení. Zároveň zabezpečila implementáciu rovnakého štandardu organizácie pracoviska, systému auditov a hodnotenia 5S vo všetkých zariadeniach.

„Našu spoluprácu s FBE pri implementácii 5S považujeme za vysoko produktívnu a oceňujeme profesionálny prístup konzultanta. Myslíme si, že vďaka profesionálnemu a starostlivému prístupu FBE pri implementácii 5S v našej spoločnosti každý zamestnanec chápe dôležitosť a výhody implementácie 5S.“

Prečo Lean Management v cukrovaroch?

Výrobný riaditeľ: „ Aby sme zostali konkurencieschopní a lepšie slúžili našim zákazníkom, snažíme sa o prevádzkovú dokonalosť, neustále zlepšovanie a zvyšovanie produktivity. Lean Management pre nás znamená sústrediť sa na pridanú hodnotu pre zákazníka“

„Pred 7 rokmi sme sa obrátili na společnost FBE, ktorá sa venuje stratégii, rozvoju ľudí a zlepšovaniu procesov. Spolupráca začala strategickým workhsopom s manažérmi slovenského a českých závodov. V jeho druhej časti nám metóda Balanced Scorecard pomohla prepojiť stratégiu firmy, plány zlepšovania procesov a merania zlepšení.”

„Neskôr sme pokračovali školením zamestnancov a nástojmi Lean Managementu. Metóda 5S nám pomohla zlepšiť pracovné prostredie a zefektívniť prácu. Aby sme sa uistili, že sa posúvame dopredu, zaviedli sme pravidelné audity. Uvedomili sme si pritom, že Lean Management nie je len o nástrojoch, ale najmä o kultúre organizácie. Teda rovnako „hard“ jako „soft“ nástroje. Chce to veľa energie presvedčiť ľudí, ktorí robia svoju prácu dlhé roky, že máme veľký priestor na zlepšovanie”.

Konzultanti  z FBE po skúsenosti  v cukrovare na Slovensku v Seredi a s českými fabrikami v Hrušovanoch a Opave pokračovali so školeniami a workshopmi s kolegami v Maďarsku a Rumunsku. „V tomto roku sme s Lean teamom skupiny spolu vypracovali model udržateľnej implementácie Lean pre celú skupinu Agrana“.

Lean Management implementacia FBE v Cukrovaroch

FBE konzultant: „Keď sme s kolegom z FBE robili minulý mesiac assessment – ako ďaleko sú v Leane v rakúskych závodoch Leopolsdorf a Tuln, posudzovali sme to z hľadiska spoločných cieľov pre celu skupinu – maximalizovať efektivitu, minimalizovať plytvanie a zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť. V niektorých oblastiach kolegovia prekonali naše očakávanie, pretože sa dostali ešte ďalej, ako sú v niektorých firmách z automotive sektora “

Výrobný manažér: „Zefektívnenie procesu umožňuje investovať rozumne, aby kapacita zariadení bola maximálne využitá. Príkladom sú procesy balenia cukru. Nové zariadenie kúpime len ak analýza ukáže, že je to nevyhnutné pre dodanie produktov , ktoré  zákazník potrebuje.

 V Agrane nám záleží na udržateľnosti. Preto znižujeme spotrebu energie. Náš ciel je dostať sa pod 1000 kWh na tonu vyrobeného cukru.

Tajomstvo úspechu je v zapojení všetkých zamestnancov. Manažéri potrebujú veriť tomu, že sa oplatí byť Lean, porozumieť nástrojom. Potrebujú vedieť ako podporovať a motivovať k Leanu ostatných.

Lean management a Six Sigma

Lean Management III – Shopfloor Management

Zkvalitnenie a zlepšenie chodu procesov priamo v prevádzke.


Momentálne sú všetky kapacity naplnené. Najbližší termín bude onedlho v ponuke


Dohodnite si konzultáciu

Kontaktovať
Prehľad ochrany osobných údajov

Táto webová stránka používa súbory cookie, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a plnia funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú lokalitu, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej lokality považujete za najzaujímavejšie a najužitočnejšie.

Nevyhnutné Cookies

Nevyhnutné cookies by mal byť vždy povolené, aby sme mohli uložiť vaše preferencie nastavení súborov cookie.

Súbory cookie tretích strán

Táto webová stránka používa službu Google Analytics na zhromažďovanie anonymných informácií, ako je počet návštevníkov stránky a najobľúbenejšie stránky.

Ponechanie tohto súboru cookie zapnutého nám pomáha zlepšovať naše webové stránky.